torsdag 24. februar 2011

Gammel artikkel i avisa.

 

Artikkelen er kopiert fra FVN.NO, og skrevet av Vegard Nekstad

fev-802_496415m

AGDER: Den norske snørekorden ble satt 4. februar 1960 da det falt 131,8 millimeter nedbør som snø ved målestasjonen i Vennesla, viser statistikk fra Meteorologisk institutt.

Snø overalt

Snøen lavet ikke bare ned i Vennesla, men i hele landsdelen. Også på Konsmo og på Kjevik ble de lokale rekordene slått samme dag. Det falt henholdsvis 84,7 og 79,4 millimeter nedbør.

Fædrelandsvennen toppet førstesiden den påfølgende dagen med oppslag om kaos i landsdelen.

”Den tunge snøen over Sørlandet har gjort langt mer skade enn man antok i går. Store deler av fylket er fortsatt uten strøm, på telefonnettet er det kaos, veier er sperret av stolper og trær som ikke har klart snøtyngden, uthus er rast sammen, i skogen er det stort mannefall, og driften er stanset opp. Folk kan høre hvordan trærne bryter sammen.”

Rekordsnø

Verken før eller siden har det kommet like mye snø i bygda som februardagen i 1960. Nesten to år senere, 1. februar 1962, falt 56,6 millimeter nedbør som snø.

Ingen andre steder i landsdelen eller i resten av landet er det registrert mer snø enn 1960-rekorden.

Etter snøværet de siste dagene er det nå 125 centimeter snø på Mestad i Oddernes. På Senumstad i Birkenes er det registrert 121 centimeter snø, mens det på Bøylefoss i Froland er registrert 107 centimeter snø i dag.

Ingen måling

I dag, onsdag, er det registrert mest nedbør på Landvik med 11,8 millimeter nedbør. På Mestad i Oddernes er det registrert 10,6 millimeter nedbør, mens det ved Arendal brannstasjon er registrert 9,7 millimeter nedbør.

Værstasjonen i Vennesla er lagt ned, men svært lite tyder på at rekorden er slått i løpet av de siste dagene.

bax_496416a

Her står Bjarne Bårdsen fra Eikeland i Vennesla foran Fædrelandsvennens kamera under snøværet i 1960.

Ingen kommentarer: