tirsdag 15. februar 2011

"It is dangerous to understand new things too quickley"-Josiah Warren

På gruppeterapien i dag har vi hatt litt om forståelsen av menneske..Vi har pratet og lest litt om det. Føler jeg fikk litt mer forståelse hvertfall.. Jeg skal skrive litt om det vi lærte for det var litt intressant og gøy:)

Vi er kompliserte:)

Det står at hjernen kan ligne en datamaskin.. Ok, hvor er da delete knappen eller enda bedre: gjennopprett til et tidspunkt da hjernen virket-knappen??
Den knappen skulle jeg hatt... Ikke at hjernen min ikke virker, men på et tidspunkt i livet så valgte den feil nettleser.. 

Hvor viktig er den orale innprentingen?
Vi fikk høre om en som het Konrad Zacharias Lorenz, han var en østrrisk zoolog, dyrepsykolog og ornitolog. Han hadde forsket på disse endene om hva som skjer hvis mamman ikke er der når de klekkes.
Dette skjedde:

Han ble mammaanden:)
 Observasjon nylig klekket andunger og unger, oppdaget han at de oppførte seg merkelige måter hvis de ble utsatt for unormal miljøer i løpet av noen kritiske timer etter klekking. Han spilte med hatchlings og spilte inn sine observasjoner. De nyklekte unger og andunger fulgte og ble sosialt bundet til den første bevegelige objektet de møtte. (kilde:konrad lorenz)

Konklusjon: Hvis moren ikke er tilgjengelig, vil det mest nærliggende substituttet i omgivelsene bli innprentet. Det ligger også i menneskets DNA at vi er programert til å søke mot komfortable trygghetsoner rundt et morsobjekt.

Vi fikk også høre om Giraffen og jeepen. Jeepen hadde kjørt på moren til baby giraffen og hun døde av dette, baby giraffen hadde da ingen som kunne ta vare på han så han "adopterte" denne jeepen som sin mor. Han fulgte den overalt. Det var den som tok vare på han nå, ga han mat og vann.
Fant ingen bilder av den på nett.. Men denne var søt:


Så lærte vi masse andre greier innimellom her..

Til slutt lærte vi om familie trygghet til økonomisk trygghet.
Og det er jo egentlig noe å tenke på..

Det har noe med at vi går fra den trygge familien til å ha staten som "stand-in" ,vi får vår trygghet i form av lønninger.
Tradisjonelt sett har tilhørighet i familien stått for trygghet, forvisning var fortapelse. I moderne samfunn er besittelsen av penger trygghet, å miste pengene er fortapelse.

Har jeg skrevet masse tull her eller forstår dere det jeg har skrevet? Prøvde å forenkle det vi lærte litt.. Mange ord og tekster som psykologer bruker kan være vanskelige å forstå.

2 kommentarer:

Min Shabby Chic Verden sa...

Så bra skrevet=)=)
Ha en fin fin dag videre
Klem Hedda

vimsa:) sa...

takk, skjønne Hedda:)