mandag 13. desember 2010

LUCIA-DAGEN


Lucia-dagen : 13 desember

Lucia var en siciliansk kvinne som led martyrdøden i 303. Senere ble hun opphøyet til helgen, og den 13. desember feires til minne om henne.

Lucias mor ble uhelbredelig syk. Lucia ba til den hellige Agathe, og moren ble frisk. Som takk ga Lucia hele sin formue til de fattige. På denne tiden ble de kristne forfulgt. Alle skulle tilbe keiseren, men dette nektet Lucia, og hun ble derfor brent på bålet.

Det finns mange legender om Lucia. Blant annet skal hun flere steder ha vist seg på et lysende, ukjent skip som kom med mat under hungersnøden. I Norden ble Sancta Lucia et symbol på lyset midt i den mørkeste årstida.

I følge folketroen var "Lussinatta" den lengste og mørkeste natta i året. Da var alle onde makter sluppet løs for å gjøre skade på både mennesker og dyr.

Mot dette søkte menneskene hjelp i kristentroen og i vintersolhvervets helgen, Lucia, som opptrer med lys. Best kjent er skikken i Sverige. Lucia opptrer med en lyskrans i håret, ofte i spissen for et opptog av hvitkledde piker med lys i hånden. I senere tid er også denne skikken blitt populær i Norge


 

Bakemester Harepus Lussekatter

1 ½ pk. gjær
250g. smeltet margarin
7dl melk
1kg hvetemel
8 ss sukker
½ ts hjortetakksalt
litt safran eller gurkemeie til farging av deigen
1 egg til pensling av kakene
rosiner til pynt

Gjæren smuldres i melken som er varmet til fingervarmt. Dette helles i en bolle og tilsettes sukker, safran, hjortetakksalt og smeltet margarin. Melet røres i litt etter litt. Dryss deigen med litt mel, dekk over bollen med et fuktig klede og sett deigen til heving på et lunt sted.

Når deigen har hevet til dobbelt størrelse, has den ut på melet bord og eltes godt, rulles deretter til 2cm tykke pølser, som igjen skjæres i ca 10cm lange biter. Bitene formes som S-er eller to store C-er med "ryggen" mot hverandre. Kakene legges på bakeplate, dekkes med klede og skal igjen heve til dobbel størrelse.

Stekeovnen forvarmes til 225 grader. Kakene pensles med egg og pyntes med rosiner. Stekes pent gyldenbrune midt i ovnen, 10-15 minutter

Ingen kommentarer: